Strooisels

 

Fouragehandel Gietema heeft diverse soorten strooisels. Wat u ook zoekt voor uw melkvee, paarden of pluimvee, wij hebben voor ieder wat te bieden.

Ons assortiment bestaat uit:

 Tarwe stro
 Gemalen tarwe stro
 Zaagsel
 Houtspaanders / houtvezels in groot en klein verpakking
 Vlasstrooisel
 Gehakseld koolzaadstro
 Vulkamin

Tarwe stro

Tarwe stro is één van de meest voorkomende strosoorten. Tarwestro wordt veelal gebruikt als strooisel voor jonge kalveren, afkalfboxen, schapen en geiten. Tevens is tarwe stro geschikt als extra structuur in het rantsoen van koeien en kalveren. Het stimuleert de pensfermentatie.

Gemalen stro

Gemalen tarwe stro neemt veel vocht op, waardoor het zeer geschikt is als strooisel voor in ligboxen van melkvee en jongvee. Het vormt een comfortabel ligbed, heeft zoals gezegd een hoog absorptievermogen waardoor het een goede vertering heeft in de mest. Het is een praktisch stofvrij strooisel. Gemalen tarwe stro is gemaakt van het natuurproduct stro, dus milieu – en dier vriendelijk.
Daarbij komt dat gemalen tarwe stro onder het laag BTW - tarief valt waardoor het prijstechnisch gunstiger is dan zaagsel.

Zaagsel

Zaagsel is het fijnste deel van het restproduct uit de houtverwerkende industrie. Het restproduct wordt gezeefd en stofvrij verpakt. Zaagsel heeft een hoog absorptievermogen en neemt veel vocht op waardoor het een functioneel product is.

Houtspaanders

Houtspaanders / houtvezel is verkrijgbaar in groot – en klein verpakking. De grootverpakking is het ideale strooisel voor in de paardenstal. De kleine verpakking is bijzonder geschikt voor alle soorten knaagdieren, zoals konijnen, cavia’s en hamsters. Houtspaanders zijn stofarm verpakt en houden goed vocht vast. Houtvezels worden daarom veel gebruikt als bedding voor paarden. De gevoelige longen en luchtwegen van het dier worden met dit stofarme product zo min mogelijk belast.

Vlasstrooisel

Vlasstrooisel bestaat uit de kern van de vlasplant. Vlasstrooisel is net als gemalen stro een natuurproduct, wat veelal gebruikt wordt als strooisel voor paarden. Vlasstrooisel neemt veel vocht op en is stofvrij, hierdoor ontstaan minder snel irritaties aan de luchtwegen van paarden.
Daarbij is vlas snel composteerbaar. De meeste paarden eten geen vlas. Het eten van vlasstrooisel kan duiden op verveling van het paard. U kunt daarom uw paard een extra portie hooi geven in bijvoorbeeld een hooinet, waardoor het langer bezig is met het eten van het voer.

Gehakseld koolzaadstro

Koolzaadstro is een wat stugge, harde strosoort. Het wordt verkleind tot stukjes van 3 tot 5 centimeter en stofvrij verpakt. Gehakseld koolzaadstro heeft als eigenschap dat het veel vocht opneemt, waardoor het geschikt is als strooisel voor paarden en pluimvee. Daarnaast is gehakseld koolzaadstro uitermate bruikbaar als structuurbron in het melkveerantsoen. Toepassing in gemengde rantsoenen verdient de voorkeur.

Vulkamin

Vulkamin is een oergesteentemeel, dat bestaat uit zeer kleine deeltjes, is rijk aan mineralen en sporenelementen. In de veehouderij wordt vulkamin ingezet ter verbetering van de hygiëne in ligboxen. In het ligbed heeft vulkamin een sterk bacterie onderdrukkend effect. Het is zacht van aard en niet agressief voor uiers en spenen. Vulkamin heeft sterk absorberende eigenschappen waardoor het stalklimaat aanzienlijk verbetert. Het vermindert het aantal vliegen, terwijl tegelijkertijd de mest verrijkt wordt met minerale stoffen en sporenelementen.
Vulkamin oergesteentemeel heeft niet alleen een goed drogend effect. Als het als strooimiddel in de mestput verdwijnt, bindt de ammoniak in de mest. Waardoor de ammoniakuitstoot wordt verlaagd.
Vulkamin oergesteentemeel is tevens zeer rijk aan sporenelementen die, nadat het in de mest terecht komt, ten goede komen van het grasland.